Om samspillet til vores følelser

[av_slideshow size=’featured’ animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’]
[av_slide id=’1039′][/av_slide]

[/av_slideshow]

[av_heading tag=’h3′ padding=’15’ heading=’At være i samspil sine følelser og være med dem, uden at give dem uhensigtsmæssigt liv, handler blandt andet om at skabe tilladelse til at mærke sig selv.’ color=” style=’blockquote classic-quote’ custom_font=” size=’22’ subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Følelser kan være dyrebare, fantastiske og kan forføre os ind i de smukkeste drømme. De kan dog også være forstyrrende, begrænsende og flygtige. De skifter hele tiden og synes virkelige lige meget hvilken følelse der er tale om. Følelser kan være stærke, de kan overmander os, og det kan opleves som om, at det er følelserne, som styrer os og ikke omvendt.Nogen følelser er ud fra et samfundsperspektiv mere acceptable end andre.

Opvæksten kan have lært os, at nogle følelser ikke var tilladte. og som konsekvens har vi, ubevidst eller bevidst, søgt at undertrykke disse. Omvendt kan vi holde krampagtigt fast i de følelser og stemninger, som vi holder af, eller vi tror der forventes. For eksempel at vi altid er den glade.

Ingen følelser, stemninger eller fornemmelser er konstante. De er som alt andet her i livet i flow.

Derfor har det betydning for vores indre balance, at vi kan være med dette flow, uden at vi holder fast eller undertrykker.
Man kunne tænke at vreden er destruktiv, men vrede har også et positiv element. For her ligger evnen til at mærke/trække grænser. Det er ofte, når vi undertrykker følelser, at de bliver destruktive.

Det er altså vores evne til at være med vores følelse, som vi med fordel kan arbejde med og ikke selve følelsen.

Hjertet
Følelser er som små udgaver af os selv. De har noget på hjertet.
Hvordan vi forholder os til vores følelser, afspejler den måde, vi, gennem vores opvækst, er blevet mødt i dem.
Var det i din barndom tilladt at være sårbar og vise dine følelser?
Var det tilladt at sig fra?
Er der følelser som du ikke tillader dig selv at vise?
At undertrykke følelser skaber ubalance.

En pædagogisk forståelsesramme kunne være, at se alle følelser som små udgaver af os selv. Alle med deres egen form for bevidsthed.

Flere definitioner
I psykologiens og psykoterapiens verden er der delte meninger omkring, hvor mange grundfølelser vi rummer som mennesker. Fælles er forståelsen af, at de kan variere i styrke.

Nogle psykologiske retninger taler om fire grundfølelser:
Glæde, vrede, sorg, og seksualitet.

I Buddhismen synes der at være tale om 5 grundfølelser:
Jalousi, vrede, stolthed, tilknytning og uvidenhed.
Når disse blandes/udvides er der 84.000 kombinationer.

Andre psykologiske retninger taler om 6 grundfølelser:
Glæde, depression, vrede, væmmelse, overraskelse og angst.

Ser vi, på et par af de nævnte følelser, kan disse defineres sådan:
Angst er en irrationel frygt for noget. Man er altså angst uden en fornemmelse af, hvorfor man er angst.
Frygt er rationel og rette mod noget der er kendt og reelt. Den er altså rettet mod et konkret objekt eks. et menneske eller en løve.

Samspil
At være i samspil sine følelser og være med dem, uden at give dem uhensigtsmæssigt liv, handler blandt andet om at skabe tilladelse til at mærke sig selv og dernæst at italesætte, hvordan man har det i nuet. I starten over for sig selv og senere over for andre.
Hvad ville det give dig at sætte ord på dine følelser over for dig selv?
Ofte identificere vi os med vore følelser. Vi er ikke vores egen følelse, “selv om det kan følelse sådan nogen gange”.
Men vi kan tale om, at vi har en følelse. eks.: ”jeg er ikke min egen glæde, jeg har glæde”.
Følelser er blot et symptom på en årsag.
Det giver derfor god mening at søge lidt dybere ind i følelsen for at forstå dens årsag, behov og intention.

Eks. fra min psykoterapeutisk praksis:
Maja fortælle, at hun gerne vil arbejde med hendes vrede. Hun er ofte vred på sig selv og ender med at rette denne mod sin mand.
Under terapien beder jeg Maja mærke følelsen af vrede og spørger ind til, hvordan den mærkes og hvor i kroppen, den er mest aktiv.
Maja mærker, at den sidder i halsen som en klump, – og beskriver den som kvælende. Jeg beder Maja mærke efter, hvad der ligger bag følelsen af vrede. Sammen går vi på opdagelse. Maja kommer i kontakt med en frustration og en sorg.Gennem vores arbejde bliver det klart for Maja, at sorgen er knyttet til, at hun har undertrykt nogle behov, og at hun ikke har fået sagt fra i nogle betydningsfulde sammenhæng.
I det videre arbejde blev det klart for Maja, at sorgen handlede om nogle behov, hun ikke havde tilladt sig selv at have. Dette havde gennem tiden skabt frustration og vrede.

Maja fandt også frem til, at intention bag vreden var, at holde hende selv og hendes mand på afstand, da hun var bange for, at hvis nogen kom for tæt på, så ville hun bryde sammen, og de behov, hun havde undertrykt, ville komme frem. Et af Majas behov var et brænde ønske om at arbejde mindre og bruge mere tid sammen med børnene. Hun frygtede, at hun ville blive set på som doven, og derfor undertrykte hun sine behov. Bag frygten lå der en intention om at blive accepteret og anerkendt.
Sammen fandt Maja og jeg frem til måder, hvor Maja har lært at mærke sige selv og sætte ord på egne følelser og behov. I dag arbejder Maja 20 timer om ugen. Selv om deres indkomst er blevet mindre, så har Maja og hendes familie det godt.
Maja har fået mere overskud og balance i livet.

Eks. fra min psykoterapeutisk praksis overholder regler om tavshedspligt. Navn og temas indhold er ændret.

Du kan læse mere om min Psykoterapeutisk praksis på www.natalia.dk

[/av_textblock]

[av_contact email=’psykoterapeut@natalia.dk’ title=’Du er hjertelig velkommen til at sende mig en mail’ button=’Send’ on_send=” sent=’Din mail er nu sendt, du høre fra mig inden for to hverdage. Kærlig hilsen Natalia’ link=’manually,http://’ subject=” autorespond=” captcha=” form_align=” color=”]
[av_contact_field label=’Navn’ type=’text’ check=’is_empty’ options=” multi_select=” width=”][/av_contact_field]
[av_contact_field label=’E-Mail’ type=’text’ check=’is_email’ options=” multi_select=” width=”][/av_contact_field]
[av_contact_field label=’Emne’ type=’text’ check=’is_empty’ options=” multi_select=” width=”][/av_contact_field]
[av_contact_field label=’Meddelelse’ type=’textarea’ check=’is_empty’ options=” multi_select=” width=”][/av_contact_field]
[/av_contact]